Görhöny, lapcsánka, tócsni, röszti….

Görhöny, lapcsánka, tócsni, röszti – hogy csak a legismertebb neveit említsük az egyszerű, krumplis ételnek, ami évszázadokon keresztül az egyik legkedveltebb eledele volt a szegényembernek. Nem mintha egy-egy gazdag nemes ne fogadta volna szívesen, de ez csak találgatás.

Mindenesetre a készítése manapság is dívik, bár az egészséges életmód javasolt étrendjébe nem igazán fér bele hatalmas kalóriájával (ez, mondjuk, épp a kemény mezőgazdasági munkát végző parasztoknak volt megfelelő, mert olcsó, kis mennyiségével nem terheli a gyomrot, de jóllakat órákra).

A neten keresgélve ezernyi receptet találunk, tojással vagy anélkül, tejföllel, olajban vagy sütőben sütve, esetleg töltve (!): „Csak pár szem krumpli kell hozzá: íme a tótok spórolós nagy kedvence, a görhöny. Ez a kompakt finomság valójában egy tejjel fellazított tésztájú, tányér nagyságú görhöny félbehajtva, aminek a belsejébe most ízletes, zöldségekkel megbolondított pörköltet varázsoltunk.”

A Roszicska Egyesületben a hagyományokhoz ragaszkodva a legegyszerűbb módon, krumpli, liszt, só, bors, némi fokhagyma felhasználásával készítettük idén is június 7-én az Aradi utca 3. alatti székhelyük udvarán. A tagok már reggeltől végzik a krumplipucolást, reszelést, keverést, ízesítést; a hőséget a forró serpenyők mellett állva észre sem véve (ez ugyan nem igaz, de következő rész már igen) igyekeztünk örömet szerezni.

A tótocskák ételét szívesen kóstolják minden évben az új érdeklődők és/vagy visszajáró vendégek, akiket szeretettel látunk. A kellemes, árnyékos udvaron a sok nevetéssel, beszélgetéssel eltöltött időt a Parázsbanda citerajátéka, éneklése tette igazán hangulatossá.

                                                                                                          Roszicska Egyesület (RM)